Cielęcina to mięso niezwykle cenione przez smakoszy. Jest ono zdecydowanie chudsze od mięsa wołowego czy wieprzowego, a dodatkowo zawiera w sobie wiele walorów odżywczych, które mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Nie jest to jednak mięso proste w przygotowaniu – należy zastosować się do kilku wskazówek, aby mięso było miękkie i soczyste. Jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka? Sprawdź!

Cielęcina pozyskiwana jest z cieląt od 2. tygodnia do 6. miesiąca życia. Ceniona jest głównie za swój unikalny smak, ale również za liczne wartości odżywcze w niej zawarte. Cielęcina ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu jest jednym z chudszych mięs, bowiem w 100 g cielęciny znajdziemy około 140 kcal. Cielęcina zawiera też spore ilości białka, przez co często polecana jest ludziom aktywnym fizycznie.

Jak odpowiednio przyrządzić cielęcinę

Cielęcina przez swój unikalny smak jest chętnie używana w przeróżnych wykwintnych potrawach. Możemy spotkać cielęcinę w wersji duszonej, smażonej, pieczonej, a nawet gotowanej. Jest to jednak delikatne mięso, które bardzo łatwo można rozgotować lub uczynić twardym. Jak więc zabrać się za przygotowanie cielęciny?

Jak usmażyć cielęcinę

Smażenie cielęciny nie jest trudną czynnością, jednak musisz pamiętać o kilku rzeczach, zanim się za to zabierzesz. Cielęcina jest pysznym mięsem, jednak musi zostać odpowiednio przygotowana. Jak przygotować cielęcinę, aby była miękka? Przede wszystkim nie można smażyć mięsa bezpośrednio wyjętego z lodówki – należy wyjąć je około godzinę przed przygotowaniem, aby nabrało temperatury pokojowej.

Cielęcina jest chudym mięsem, więc nie powinna długo znajdować się na patelni – w takim wypadku mięso może się wysuszyć. Zadbaj również, aby patelnia była odpowiednio nagrzana, dzięki czemu zamkniesz pory w mięsie, a ono pozostanie soczyste.

Przed smażeniem możemy również zamarynować cielęcinę. Do marynaty możesz użyć oliwy, czosnku oraz soku z cytryny. Mięso powinno marynować się minimum przez 3 godziny, a najlepiej zostawić je w marynacie na całą noc.

Należy również pamiętać, aby cielęcinę solić dopiero po usmażeniu – sól może wydłużyć czas potrzebny do jej odpowiedniego wysmażenia, przez co mięso stanie się gumowe.

Nie powinno się podawać cielęciny bezpośrednio po usmażeniu. Należy odczekać przynajmniej 5 minut, aby soki w mięsie zgęstniały.

Jak upiec cielęcinę

Kiedy smażenie cielęciny mamy za sobą, przyszedł czas na pytanie, jak przyrządzić cielęcinę pieczoną? Tutaj również warto zadbać o to, aby mięso nie było zimne. Warto zadbać także o marynatę do cielęciny. Głównym składnikiem takiej marynaty powinna być oliwa – ze względu na niską zawartość tłuszczu w cielęcinie, oliwa sprawdzi się idealnie jako nośnik smaku. W jej składzie nie może zabraknąć ziół takich jak oregano, tymianek, czy rozmaryn. Do marynowania cielęciny możemy również dodać nieco soku z cytryny oraz posiekanego czosnku. Cielęcina przygotowywana do pieczenia powinna marynować się minimum 6 godzin! Dzięki tym wskazówkom wiesz już jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka!

Kiedy nasze mięso jest już zamarynowane, możemy zabrać się za jego pieczenie. Cielęcinę możemy zawinąć w folię aluminiową bądź użyć specjalnego rękawa do pieczenia. My skupimy się na tej drugiej opcji. Oto poradnik krok po kroku jak przygotować pieczoną cielęcinę w rękawie!

Ilość składników na 1 kg cielęciny.

  1.  Zacznij od przygotowania marynaty. Do miseczki wlej 4 łyżki oliwy, a następnie dodaj 2 łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżki bazylii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz posiekany drobno ząbek czosnku. Następnie natrzyj dokładnie cielęcinę, i tak zamarynowane mięso włóż na noc do lodówki.
  2. Kiedy cielęcina jest już zamarynowana, włóż ją do rękawa, a następnie dodaj do środka dwie obrane marchewki, dwie pietruszki, i jedną cebulę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 170°. Przed włożeniem worka do środka nakłuj go przy pomocy widelca bądź wykałaczki, aby para wodna mogła swobodnie się wydostać.
  4. Mięso powinno piec się około godzinę i 15 minut. Pamiętaj, aby po upieczeniu odczekać minimum pół godziny przed krojeniem mięsa tak, aby soki w środku zgęstniały, i nie wydostały się na zewnątrz.

 

Podsumowanie

Cielęcina często nazywana jest mięsem premium. Swoją delikatnością i niebanalnym smakiem jest w stanie podbić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Dania z cielęciny z pewnością nadają się na romantyczną kolację, czy ważne spotkanie biznesowe. Jeśli nauczysz się jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka, do twojego repertuaru kulinarnego trafi wiele dań, które z pewnością zaskoczą nie jedną osobę!