Pieczony łosoś to pyszna potrawa, która robi się praktycznie sama. Jest to jedna ze smaczniejszych ryb, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Jak długo piec łososia w piekarniku i czym go przyprawić, aby był soczysty i aromatyczny?
Łosoś od lat króluje na naszych stołach. Ryba ta ceniona jest za swój smak, ale także liczne właściwości zdrowotne – znajdziemy w nim wiele witamin oraz minerałów, które wpływają pozytywnie na pracę naszego organizmu. Łosoś bogaty jest w szereg witamin z grupy B, a także znajdziemy w nim witaminy A, D i E. Dodatkowo charakteryzuje się on wysoką zawartością białka, dzięki czemu może on zastąpić w naszej diecie czerwone mięso oraz drób.
Jak długo piec łososia w piekarniku?
Pieczenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki łososia. Przed upieczeniem należy jednak odpowiednio przygotować rybę. Zaczynamy od dokładnego wypłukania fileta pod bieżącą wodą. Warto również sprawdzić czy w filecie nie znajdują się ości – jeśli tak, należy je wyjąć. Następnie dokładnie osusz łososia przy pomocy ściereczki bądź ręcznika papierowego. Teraz możemy brać się za przyprawianie naszej ryby. Jak przyprawić łososia? Dobrym pomysłem będą zioła takie jak zioła prowansalskie, rozmaryn czy bazylia. Warto pamiętać także o odrobinie tłuszczu – może być to masło bądź oliwa. Możemy również dodać odrobinę soli oraz pieprzu. Do łososia świetnie pasuje również sok z cytryny – możemy pokropić nim rybę już po upieczeniu. Jeśli lubimy czosnek, warto również dodać go do naszej marynaty.
Ile piec łososia w piekarniku
Jeśli chcemy upiec łososia bezpośrednio na blasze, musimy pamiętać, aby uprzednio wyłożyć na nią pergamin. Następnie nagrzej piekarnik do 200°C. Czas pieczenia łososia będzie się różnił od wielkości kawałków jakie pieczemy, jednak około 15 minut powinno wystarczyć, aby łosoś był upieczony, ale dalej soczysty. Jeśli będziemy trzymać go dłużej może się wysuszyć. Warto więc po 10 minutach pieczenia sprawdzić poziom wypieczenia ryby i odpowiednio go kontrolować.
Ile piec łososia w folii
Moim zdaniem jest to najlepsza metoda na przygotowanie łososia. Wprawdzie potrzeba trochę więcej czasu, aby łosoś był upieczony, ale pozostaje on bardziej soczysty. Pamiętaj, aby dobrze zawinąć łososia w folii, dzięki temu obecna w środku para wodna uchroni łososia przed przypaleniem i wysuszeniem. Przy użyciu tej metody również nagrzewamy piekarnik do 200°C. Tak przygotowany łosoś powinien być gotowy już po około 20-25 minutach.