Pieczone udka z kurczaka to świetny pomysł na obiad, szczególnie kiedy nie mamy dużo czasu na jego przygotowanie – wystarczy bowiem przyprawić udka, a resztę zrobi za nas piekarnik. Czasami jednak udka nie wychodzą nam tak, jak byśmy chcieli. Oto kilka porad jak, i ile piec udka z kurczaka, aby były soczyste i smaczne.
Pieczone udka to bardzo prosta potrawa, ale zarazem niezwykle smaczna. Wariacji smakowych tego dania może być wiele, wszystko bowiem zależy od przypraw, jakich użyjemy do ich przyrządzenia. Tym samym możemy nie raz zaskoczyć naszą rodzinę czy gości, przyrządzając pieczone udka z kurczaka w różnych marynatach.
Jak upiec udka z kurczaka
Przede wszystkim należy zacząć od umycia mięsa. Połóż udka z kurczaka na durszlak i umyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane udka przełóż do miski, a następnie zamarynuj. Zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu na domową przyprawę do kurczaka, w wersji ostrej oraz łagodnej: Przyprawa do kurczaka. Kiedy nasze udka są już dobrze obtoczone w przyprawach, należy schować je do lodówki. Ile marynować udka z kurczaka? Kurczak powinien być w marynacie minimum 2 godziny, ale najlepiej zamarynować go dzień wcześniej, aby przez noc dobrze przeszedł przyprawami.
Kiedy udka są już zamarynowane, przełóż je do naczynia żaroodpornego skórką do góry. Następnie włóż je pod przykryciem do piekarnika nagrzanego na 190°C. Ile piec udka z kurczaka? Powinny one piec się minimum przez godzinę, a zazwyczaj udka będą gotowe po około półtorej godziny. Najlepiej po godzinie lekko nakłuć mięso, aby sprawdzić czy jest już miękkie. Opcjonalnie na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę z naczynia żaroodpornego, dzięki czemu udka się zarumienią, a skórka będzie chrupiąca.
Co, jeśli nie mamy naczynia żaroodpornego? W takim wypadku możemy skorzystać z worków do pieczenia. Dodatkowo do worka możemy dodać również ulubione warzywa, które posłużą nam jako dodatek do kurczaka. W przypadku pieczenia udek z kurczaka w worku czas i temperatura pozostają takie same.
Jak upiec pałki z kurczaka
Jeśli kupiliśmy ćwiartki z kurczaka, również możemy pomyśleć u upieczeniu pałek. Oczywiście można upiec całe ćwiartki, ale co w przypadku kiedy dysponujemy jedynie pałkami z kurczaka? W takim wypadku postępujemy z nimi podobnie jak z udkami. Pałki należy odpowiednio wcześniej zamarynować w ulubionych przyprawach, aby nabrały wyrazistego smaku. Jednak w przeciwieństwie do udek, pałki z kurczaka potrzebują nieco mniej czasu, aby się upiec – powinny być one gotowe po około 50-60 minutach.
Z czym podawać udka z kurczaka
Udka z kurczaka doskonale pasują jako obiad, ale możemy podać je również na kolację. Świetnie komponują się z ziemniakami, ryżem, czy kaszą. Możemy również upiec udka razem z warzywami. Pokrój w kostkę ziemniaki, cebulę i marchewkę, a do tego dodaj kilka różyczek kalafiora bądź brokuła – efekt będzie zdumiewający!