Każdy miłośnik kulinariów zna guacamole – ta przepyszny sos wywodzący się z meksykańskiej kuchni to zdecydowanie najpopularniejsza rzecz, jaką możemy zrobić z awokado. Wystarczy kilka minut i mamy sos, który pasuje idealnie to wielu różnych dań. Dziś na tapet weźmiemy trochę mniej popularną, ale równie pyszną wersję tego sosu – guacamole z pomidorami. Oto prosty przepis jak w kilka chwil zrobić pomidorowe guacamole!

Guacamole świetnie pasuje jako dodatek do nachosów, wrapów, czy czipsów. Świetnie również sprawdza się jako dodatek do dań głównych. Guacamole to zdecydowanie jeden z najzdrowszych sosów, głównie dzięki zasłudze awokado, które często nazywane jest mianem superfoods. Awokado bogate jest w szereg witamin oraz minerałów, jest także źródłem “dobrego cholesterolu”. Tak więc guacamole z pomidorami nie tylko fantastycznie smakuje, ale również korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Same plusy!

Guacamole z pomidorami – przepis

Oto lista składników, jaka będzie nam potrzebna do naszego pomidorowego guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/4 limonki
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • (opcjonalnie) papryczka chilli

Guacamole z pomidorami – przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania awokado. Ważne, żeby nasze awokado było dojrzałe. Co to znaczy? Musi być przede wszystkim miękkie – inaczej ciężko będzie nam rozdrobnić je widelcem. Awokado nacinamy w połowie wzdłuż pestki, a następie przekręcamy jedną część, aby oddzielić od siebie połówki. Aby wyjąć miąższ ze środka, możemy wspomóc się łyżeczką. Przed tym warto naciąć awokado “w kratkę”, dzięki czemu łatwiej będzie nam je rozdrobnić. Do rozdrabniania najlepiej użyć widelca, jeśli awokado jest miękkie, nie będziemy mieć z tym żadnego problemu.
  2. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki. Pomidora oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do naszej pasty z awokado. Dodajemy także czosnek przetarty przez praskę oraz sok wyciśnięty z 1/4 limonki. Jeżeli chcemy przygotować pikantną wersję guacamole z pomidorami, możemy dodać posiekaną papryczkę chilli.
  3. Na koniec do miski dodajemy oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Teraz musimy wszystko dokładnie wymieszać. Nasze guacamole z pomidorami jest już gotowe!

Z czym jeść pomidorowe guacamole

Osobiście dla mnie guacamole pasuje niemal do wszystkiego. Warto jednak wyróżnić kilka pozycji, z którymi guacamole z pomidorami prezentuje się wybornie:

  • Słone przekąski (nachosy, chipsy,)
  • Pieczywo (świeży chleb, bagietki, tosty z jajkiem)
  • Pieczone warzywa
  • Fastfoody (wrapy, burgery)
  • Pieczone mięso oraz ryby

Pasta z awokado jest bardzo uniwersalna, możemy łączyć ją na prawdę z wieloma różnymi daniami!

Najczęstsze pytania

1. Jakie są inne dodatki, które można dodać do guacamole z pomidorami?

Możesz dodać kilka dodatków, takich jak posiekane oliwki, kukurydza, lub pieczona papryka, aby dostosować smak guacamole do swoich preferencji. Częstym dodatkiem do guacamole jest również posiekana kolendra.

2. Jak przechowywać guacamole?

Aby zachować świeżość guacamole, przykryj je folią spożywczą lub umieść w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Staraj się usunąć powietrze z pojemnika, aby uniknąć utleniania się guacamole. Takie guacamole można spokojnie trzymać w lodówce przez kilka dni.

3. Czy guacamole jest zdrowe?

Tak, guacamole jest bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Awokado to doskonałe źródło zdrowego tłuszczu i błonnika.

4. Jakie są alternatywy dla ostrej papryczki chili?

Jeśli nie lubisz ostrej papryczki chili, możesz użyć papryki jalapeño lub po prostu pominąć tę składnik.